Συναγερμό έχει σημάνει η “έκρηξη” των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία την Τρίτη ανήλθαν σε 1.797 ενώ ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη “Δέλτα” με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Με δεδομένες τις συγκεκριμένες εξελίξεις συνεδριάζει σήμερα η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων αξιολογώντας τα στοιχεία και αναλύοντας τον επιδημιολογικό χάρτη. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι περιοχές στις οποίες καταγράφονται έντονα ανοδικές τάσεις της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο είναι η Κρήτη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αλλά και λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα”. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε εργαστήριο ανιχνεύθηκε ρεκόρ κρουσμάτων με τη μετάλλαξη. Το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο είναι ήδη στο… πορτοκαλί, αλλά υπάρχει ανοδική τάση, οπότε μένει να δούμε εάν θα υπάρξουν αποφάσεις και ποιες θα είναι αυτές.
Στην Ολομέλεια της Επιτροπής των ειδικών που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα τεθεί το ζήτημα της μάσκας όπως και τα μέτρα για τους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας (εστίαση, μπαρ, κλαμπ κ.α.).
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ξανά ένα νέο μείγμα μέτρων με στόχο να αναχαιτιστεί η πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στο κομμάτι των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης, δηλ. εστίαση, μπαρ, κλαμπ κ.α. εξετάζονται δύο σενάρια. Το ένα είναι να λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι αργότερα, και όχι στις 15 Ιουλίου – ημερομηνία που επρόκειτο να ανοίξουν όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι πρότινος με την υποχρέωση να δηλώσουν οι επιχειρηματίες εάν θα είναι αμιγείς ή μεικτοί χώροι. Το άλλο είναι να ανοίξουν κανονικά οι κλειστοί χώροι στις 15 Ιουλίου αλλά να λειτουργήσουν μόνο και αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός μπει στο κόκκινο. Σε μια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.
Επίσης, συζητείται η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ορισμένοι πολίτες εξέλαβαν τη σύσταση να μην την χρησιμοποιούν εκτός όταν δεν υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και συναθροίσεις ως “μήνυμα χαλάρωσης” με αποτέλεσμα να μην τη φορούν ούτε εκεί όπου θα έπρεπε. Ακόμη και εάν το συγκεκριμένο μέτρο δεν εφαρμοστεί καθολικά και δεν ισχύσει για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, εξετάζεται να επανέλθει σε περιοχές όπου παρουσιάζονται ανοδικές τάσεις της πανδημίας.
Οι ειδικοί, όπως και να έχει, θέλουν να στείλουν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα για τη χρήση της. Μέλη της Επιτροπής λένε ότι εμείς δεν είπαμε “πέφτουν οι μάσκες έξω” αλλά τις φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός.
Σημειώνεται ότι από την περασμένη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής είχε τεθεί και το ζήτημα για τις χερσαίες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα να μπορεί να ταξιδεύει κάποιος από νομό σε νομό είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ αν δεν έχει εμβολιαστεί, όπως γίνεται δηλ. και για τις μετακινήσεις προς τα νησιά. Η συγκεκριμένη πρόταση, εάν χρειαστεί και ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, δεν αποκλείεται να ξανασυζητηθεί.